Concentreren kun je leren

Concentreren kun je leren!

Wat ooit begon als een oude kookwekker in je oma haar keukenkastje…..werd een waardevolle tool om je beter te kunnen concentreren!

Wat is een ‘Pomodoro’? Een ‘pomodoro’ betekent in het Italiaans ‘tomaat’. Misschien herken je deze ‘pomodro’ hieronder? 

Anders je ouders zeker. De Pomodoro-techniek is bedacht door Francesco Cirillo, een Italiaanse student die het moeilijk vond om geconcentreerd te blijven. Hij gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat om zijn studietijd op te splitsen in kleine stukjes. Het idee is simpel: je werkt 25 minuten aan één taak, neemt een korte pauze, en herhaalt dit een paar keer. Zo blijf je scherp en voorkom je dat je moe wordt. Vandaag de dag werken miljoenen mensen over de hele wereld met deze techniek. Van studenten in collegebanken tot mensen uit het bedrijfsleven….En jij kunt het nu ook gebruiken. Probeer het maar eens! 

 

 

 

 

 Zo werkt het!


  1. Kies een taak die je wilt afmaken. Dit kan je wiskunde huiswerk zijn, een boek lezen voor Nederlands of het leren voor een toets Engels.

  2. Stel een timer in op 25 minuten. Dit is één Pomodoro.

  3. Werk aan je taak tot de timer afgaat. Probeer echt gefocust te blijven en laat je niet afleiden. Tip: leg je telefoon in een andere kamer. Gebruik deze dus niet als timer ;).

  4. Neem een korte pauze van 5 minuten. Sta op, rek je uit, pak een glas water of check snel je telefoon. Leg deze wel weer weg als de 5 minuten om zijn.

  5. Na vier Pomodoro’s, neem een langere pauze van 15-30 minuten. Dit is het moment om even helemaal te relaxen.


Waarom werkt het?

  1. Je wordt productiever: Door in korte, intense sessies te werken, kun je meer gedaan krijgen zonder je uitgeput te voelen.

  2. Je blijft beter gefocust: Als je weet dat je maar 25 minuten hoeft te concentreren, is het makkelijker om door te zetten en afleidingen te weerstaan.

  3. Je voorkomt vermoeidheid: Regelmatige pauzes zorgen ervoor dat je hersenen kunnen rusten en je energie blijft behouden.

  4. Je leert je tijd beter in te delen: Door je studie in Pomodoro’s te plannen, krijg je een goed beeld van hoeveel tijd je nodig hebt voor verschillende taken.

  5. Het motiveert: Elke keer dat je een Pomodoro afmaakt, krijg je een gevoel van voldoening, wat je motiveert om door te gaan.

Het grappige is: het getikt van de tomaat zorgt ervoor dat je hersenen in een soort focus-stand komen. Gek, want dat lijkt heel irritant, maar het werkt echt!


Tips

  • Gebruik een timer: Je kunt een kookwekker, een timer-app op je telefoon of een online Pomodoro-timer gebruiken. Ik raad zelf een ouderwetse kookwekker aan, want anders is de verleiding op je telefoon zo groot!

  • Minimaliseer afleidingen: Zet meldingen uit en sluit onnodige tabbladen op je computer.

Ik ben benieuwd hoe deze techniek voor jou werkt. Laat je het me weten?

Op jouw succes!

Larissa

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *