IMG_4951.jpeg

Is dit niet waar onderwijs over gaat?

Is dit niet waar onderwijs over gaat?

Zij las mijn berichten op LinkedIn, Instagram en Facebook. Eva Bijlsma, directrice van een basisschool.

“Is dit niet iets voor onze kinderen in groep 8?”, vroeg ze.

“We zien dat de stap naar het vo zo groot is voor ze.”

En dat is precies wat het is. Op de middelbare school verandert werkelijks ALLES: een nieuw gebouw, nieuwe klasgenootjes, elk lesuur wisselende leraren, nieuwe vakken, nieuwe lesmethodes… en dan na drie of vier weken krijgen ze hun eerste toetsen.

Engels, hoe leer je eigenlijk het beste woordjes? Aardrijkskunde, hoe krijg ik al die tekst in m’n hoofd? Wiskunde, hoe leer ik dit?

En allemaal vinden we zelf het wiel uit, althans dat proberen we. Feit is dat de meesten jarenlang met ineffectieve aanpakken strugglen op school. We doen ons best, maar hebben niet de beste technieken of strategieën geleerd en leren onszelf een aanpak aan.

“Ik wil hierin investeren”, zegt ze. “Hoe fijn is het als ze straks met een rugzak vol tools en technieken makkelijker kunnen leren en wél weten wat de makkelijkste route is en wat werkt?En nog mooier, dat ze daar dus jarenlang plezier van hebben?”

Ik kan het alleen maar toejuichen want dit is precies waar Succesvol Leren voor bedoeld is.

Ik bewonder haar want zij zet haar eigen belang volledig opzij. Ze investeert namelijk in de middelbare scholier, terwijl zij directrice is van de basisschool. Zij kijkt verder. Zij kijkt naar de leerling. Bedenkt hoe ze hem of haar echt verder helpt. En is dat niet precies waar onderwijs over gaat?

Ze doet er nog een schepje bovenop. “Naast het programma dat we in groep 8 aanbieden wil ik ook het programma levenslang afnemen zodat we dit als cadeautje aan elke leerling mee kunnen geven wanneer ze onze school verlaten.” In het levenslange programma zitten alle tools, technieken en stappenplannen tot het eindexamen…