IMG_4955.jpeg

Jullie zijn commercieel!”

Jullie zijn commercieel!”

Inmiddels zit ik tien jaar in dit vak en heb ik mijn plekje wel bemachtigd, maar man wat was (en is) het af en toe lastig om als commerciële partij te opereren in een niet-commerciële branche. 

Zonder dat je ook nog maar hebt verteld welke waarde je kunt leveren, krijg je de vraag waarom het überhaupt geld kost.

Als ik dan vroeg of zij ook hun salaris zouden inleveren en gratis les zouden geven was het een ander verhaal.

Maar eenmaal gestart zagen ze dat wij iets konden bieden dat ze zelf niet konden realiseren. En belangrijker; zagen ze dat de waarde vele malen groter was dan de investering.

Ergens hield het me altijd tegen om met grote organisaties samen te werken. Altijd touwtrekken, hiërarchie, vriendjes worden met de directie… Ik wil en kan leerlingen helpen, meer niet. Wil je hulp, ik help graag, wil je geen hulp, ook helemaal prima. En de particuliere markt ging als een tierelier. Alles ging via mond-op-mond reclame, nooit hebben we 1,- euro uitgegeven aan marketing. 

Nog altijd brandt er een vuurtje dat ik meer leerlingen wil helpen. Dat deze technieken, stappenplannen en trucjes op élke school aangeleerd zouden moeten worden zodat alle leerlingen makkelijker kunnen leren.

Soms hoop ik dat er wat meer commercie in het onderwijs komt.