Geen ALT-tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het is alsof je aan een nieuwe job begint

Het is alsof je aan een nieuwe job begint, niemand je vertelt hoe je het project aan moet vliegen, je maandenlang zelf het wiel probeert uit te vinden en dat iemand dan tegen je zegt: “Oh, trouwens, we hebben daar ook een automatische tool voor!”

Deze vergelijking schoot door m’n hoofd toen ik me weer eens verwonderde over hoe het eigenlijk werkt bij veel scholieren: Leerlingen starten op de middelbare school, hebben geen idee hoe ze moeten leren, creëren allemaal hun eigen systeem, lopen in de bovenbouw volledig vast en starten dan met mijn programma.

Aan de ene kant ben ik blij dat ik ze kan helpen, aan de andere kant vind ik het zo zonde dat ze jarenlang de lange route hebben moeten nemen. De route vol frustraties, stress en onnodige onvoldoendes.

Leer leren. Het liefst aan het begin van je (middelbare) schoolcarrière, zodat je er jarenlang plezier van hebt.